کد خبر: 3483

تاریخ بروزرسانی : 1402/03/20

رتبه بندی بهترین روش های مطالعه در آزمون دکتری

منابع آزمون دکتری

رتبه بندی بهترین روش های مطالعه در آزمون دکتری

رتبه بندی بهترین روش های مطالعه در آزمون دکتری

مغز ما با کدام روش مطالعه سازگارتر است؟

این مطلب بر گرفته از یک مقاله قطور حاصل پژوهش های آموزشی و روانشناسی است که در این مقاله سعی شده خلاصه تکنیک آموزشی موجود در آن ذکر شود. اثر بخشی هر یک از این 10 روش بر پایه نتیجه گیری های حاصله از گزارش های مندرج در این مقاله است. با این حال باید تصریح نماییم که هر فرد سَبک یادگیری منحصر به خود را دارد، شواهد نشان می دهد که یک تکنیک بر روی برخی افراد به خوبی کار می کند که ممکن است برای افراد دیگر به هیچ وجه به کار نیاید. پس در کل، اینکه یک تکنیک بر روی یک نفر خاص بکار نیاید، لزوماً به این معنا نیست که آن تکنیک بر روی شما اثر بخش نخواهد بود. در واقع اگر می خواهید ببینید که کدام روش روی شما اثر بیشتری دارد و سطح یادگیری شما را بالا می برد نیاز است تا با آزمون و خطا، روش ها را بر روی خود تست نمایید! در بررسی روشهای مطالعه در آزمون دکتری ، روش هایی همچون خلاصه برداری، چند بار خوانی مطالب، هایلایت کردن زیر سوال رفته و تاثیر و عملکرد آنها در میزان افزایش یادگیری و تاثیر بر حافظه رد شده است. در کنار آن روش تکرار با فاصله زمانی مناسب و تست گرفتن و تمرین کردن از روش هایی است که در افزایش میزان بخاطر سپاری تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. اگر به دنبال آن هستید که دریابید کدام روش مطالعه، شما را در به خاطرسپاری بهتر کمک خواهد کرد ادامه مطلب را مطالعه نمایید و رتبه بندی 10 روش مختلف را دیده و بهترین روش مطالعه را برای خود برگزینید.

🔴 روش اول: سوال از جزئیات (تاثیر متوسط در افزایش یادگیری)

این روش بر پایه ایجاد توضیحات برای موضوعات شکل می گیرد. بر اساس آن کافی است که پس از مطالعه چند پاراگراف از خود سوالاتی بپرسید مثلا چرا X؟ و در پاسخ Y را عرضه کنید و در یادداشت برداری خود از همین پاسخ ها بهره بگیرید. این متد یکی از ساده ترین متدها ممکن است که البته بسیار همه گیر و پرکاربرد است. در بکارگیری این روش لازم است تا حدِ قابل قبولی دانش قبلی کافی برای تولید سوالات معقول و مناسب داشته باشید پس می توان گفت داوطلبینی که در موضوعی خاص تجربه کافی داشته باشند این روش را بهترین وجه ممکن اجرا می کنند. مطالعات نشان می دهد این تکنیک می تواند زمان مطالعه را از 32 دقیقه به 28 دقیقه کاهش دهد و در یادگیری تاثیر گذار باشد.

 شواهد نشان می دهد که این روش مثبت اما کمبودهایی دارد. کلید واژه این روش «چرا» است!

🔴 روش دوم: توضیحات برای خود (تاثیر متوسط در افزایش یادگیری)

این تکنیک با توضیح و ضبط آن شکل می گیرد که یکی از این دو احتمالا می تواند مشکلات موجود در یک مسئله را حل کند. در تحقیقات انجام شده نتیجه گرفته شد که توضیحاتی که داوطلبین دکتری از فرمول های جبری و هندسی برای خود یادداشت برداری می کنند، موثرترین حالت این روش محسوب می شود. این روش به همان سادگی توضیح دادن استاد است با این حال برخلاف آن، زمان بیشتری (تا دو برابر)  را برای مهارت پیدا کردن لازم دارد. شکل گیری این روش مطالعه در آزمون دکتری بر پایه مطرح کردن سوالاتی با کلید واژه «چطور» شکل می گیرد و توضیحاتی که در قبال آن به خود می دهیم احتمالاً می تواند راه حلی برای به خاطر سپاری بهتر باشد. طبق تحقیقات این روش می تواند تا حد قابل قبولی و بویژه برای دروس تخصصی و فرمول دار بکار آید.

🔴 روش سوم: خلاصه برداری (تاثیر ضعیف در افزایش میزان یادگیری)

به عنوان یک روش قدیمی و حتی غریزی! می توان به خلاصه برداری اشاره کرد. تحقیقات نشان داده، خلاصه برداری از مطالب تنها برای آزمون های تستی موثر است. در واقع این خلاصه برداری ها به افراد کمک می کند بدون نیاز به اطلاعات کامل، پاسخ گزینه ها را با توجه به موارد مهمی که خلاصه برداری یادداشت کرده اند، پاسخ دهند. تحقیقات به طور مشخص روشن کرده که خلاصه برداری به هیچ وجه نمی تواند در یادگیری موثر واقع شود با این حال ثابت گردید این روش مطالعه در آزمون دکتری به مراتب از روش های معمول دیگر همچون هایلایت کردن و یا زیر کلمات خط کشیدن مفیدتر است. میزان به خاطر سپاری مطالب با این روش به شدت پایین است و تنها می تواند در کسری از زمان (مثلاً یک هفته قبل از امتحانات) بر یادآوری های ما تاثیر بگذارد.

خلاصه برداری خود نیز یک مهارت محسوب می شود و باید توجه کرد که تا چه اندازه ای در خلاصه برداری مهارت دارید؟

🔴 روش چهارم: هایلایت و زیر کلمات خط کشیدن (تاثیر ضعیف در افزایش میزان یادگیری)

هایلایت کردن یک روش مورد علاقه اکثر داوطلبین دکتری است اما تحقیقات نشان می دهد که این روش تا حد بسیار زیادی یکی از بی ارزش ترین روش های کمک به درج مطالب در حافظه است! یکی از دلایل محبوبیت این روش این است که نیاز به هیچ آموزش و کار خاصی ندارد! هیچ زمان اضافی را از ما نمی گیرد و به هیچ وجه هیچ عملکردی در افزایش عملکرد مغز و بکارگیری سلول های خاکستری ندارد! (ویدئوهای آموزشی)

قابل ذکر است که این روش تنها برای مطالعه بخش های اصلی یک تحقیق و یا متن بلند بکار می آید تا خلاصه ای از مهمترین مطالب به خواننده منتقل شود با این یادآوری که خواننده خود به موضوعات مندرج شده در مقاله آگاه است و قرار نیست چیز جدیدی یاد بگیرد.

🔴 روش پنجم: به خاطر سپاری با کمک کلمات کلیدی (تاثیر ضعیف در افزایش میزان یادگیری)

یکی از تکنیک های آموزشی و به خاطر سپاری اطلاعات، لینک کردن و برقراری ارتباط یک کلمه با محیط اطراف است. این ارتباط می تواند شامل نحوه تلفظ کلمه یا تصویری از آن کلمه باشد که به ذهن ما خطور می کند. تحقیقات نشان می دهد این روش فقط و فقط برای یک مدت زمان محدود کارساز خواهد بود. این روش مثلاً برای یادگیری زبان خارجی و یا یادگیری نام مردم و مشاغل و یا اصلاحات علمی مفید خواهد بود و نه بیشتر. علاوه بر آن مطالعات ثابت می کند این روش تنها در صورتی موثر خواهد بود که کلمات کلیدی که انتخاب می کنیم، مهم و راحت در حفظ کردن باشند. در کل می توان گفت شاید این روش برای بخاطر سپاری دروس تا یک هفته قبل از امتحان مفید باشد اما به هیچ وجه یک راه حل دراز مدت نخواهد بود.

🔴 روش ششم: تصویرگری و خیال پردازی (تاثیر ضعیف در افزایش میزان یادگیری)

تحقیقات نشان داده که تصویرسازی و تخیل در مورد مطالبی که خوانده می شود، مزایایی در به خاطرسپاری جملات دارد اما این روش تاثیر خود را برای جملات طولانی به شدت از دست می دهد. در واقع اگر قرار باشد متون بلند را اینگونه به خاطر سپارد، بهتر است بدانید امکان پذیر نیست! مطالعات نشان می دهد این روش زمانی که افراد به مطلبی گوش می دهند و بعد خودشان آن را می خوانند و شروع به تصویر سازی در مورد آن می کنند، بهتر و موثرتر خواهد بود. در واقع صرف خواندن مطلب احتمالاً باعث سخت شدن تجسم در افراد می شود. البته برخی بر تحقیقات این گروه در این بخش خرده می گیرند و اعلام می کنند از آنجا که این روش ساده و آسان است ارزش بکار گیری را دارد و می تواند در برخی موارد به بخاطرسپاری کمک کند. در نهایت تصویر سازی در حوزه ی حفظ کلمات کلیدی خیلی بکار خواهد آمد به شرط آنکه از آن برای موقعیت های خیلی خاص استفاده کرد. ( در موارد معدود بکارگیری این روش می تواند مفید باشد اما اگر بیش از اندازه و برای هر متنی بکار گرفته شود کاراریی خود را از دست می دهد)

مطلب پیشنهادی :  فراخوان پذیرش دکتری بدون آزمون دانشگاه رازی برای سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ استعداد‌های درخشان

ویدئو برنامه ریزی برای آزمون دکتری

🔴 روش هفتم: دوره کردن مطالب (تاثیر ضعیف در افزایش میزان یادگیری)

گواهی شده که این روش یکی از غیر موثرترین روش های به خاطر سپاری ممکنه است. بر اساس این تحقیقات نتایح جالبی حاصل آمده است. مثلا عنوان شده است قرائت بی حد و حصر – باز خوانی بعد از بازخوانی – موثر تر از خلاصه برداری است هر چند که نباید فراموش کرد که پیگیری این تکنیک، نیازمند صرف زمان بسیار بالایی است که ارزش این روش را به مراتب کاهش می دهد. پس اگر همواره به شما گفته می شود بازخوانی باعث می شود تا مطلبی را بهتر یاد بگیرید، حال می دانید که عملا چنین روشی خیلی موثر و مفید نخواهد بود. (حداقل که در دراز مدت موثر نخواهد بود)

🔴 روش هشتم: تمرین کردن با امتحان گرفتن از خود (بسیار موثر در افزایش میزان یادگیری)

از خودتان تست بگیرید! اینجاست که همه چیز جالب می شود چرا که معمولاً همه ما به امتحان دادن و تست گرفتن به عنوان یک موضوع اهریمنی و شیطانی نگاه می کنیم! در حالی که دقیقاً در جهت مخالف، تستینگ (امتحان گرفتن) از موثر ترین روش های مطالعه است! با این حال به طور سنتی این ارزشیابی ها معمولاً در تعداد کم و با اهمیت و محوریت نمره انجام می شود. (امتحان گرفتن برای نمره و معدل دهی) براساس گزارشات مندرج ، مزایای تستینگ بسیار در یادگیری قابل توجه است که به سادگی نمی توان از آن گذشت با این حال به نظر نمی رسد که لازم باشد این امتحان گرفتن در قالب ارزشیابی با ریسک و مخاطرات بالا و اهمیت نمره برگزار شود و هرگونه تستی از جمله امتحانات بدون ارزش گذاری نمره (امتحانات با مخاطرات کم) در یادگیری موثر هستند.

برخلاف بسیاری از روش ها و تکنیک های اشاره شده، اهمیت این روش بسیار بالاست و بازدهی آن تا دو برابر بر میزان یادگیری ما اثر گذار خواهد بود. تحقیقات نشان می دهد که اگرچه تست های چند گزینه ای موثر هستند با این حال آزمون هایی که جزئیات بیشتری را از داوطلبین ازمون PHD بخواهد موثرتر هستند به خصوص اینکه طراح سوال خود فرد آموزنده باشد.

🔴 روش نهم: مطالعه پراکنده و توزیع زمانی آن (بسیار موثر در افزایش میزان یادگیری)

آیا تاکنون به این فکر کرده اید که بهتر است مطالعات خود را در بصورت یکباره و یا بالعکس، در بازه های تقسیم شده انجام دهید؟ آیا به این فکر کرده اید که کدام روش بهترین بازدهی را دارد؟
تحقیقات درباره مطالعه در آزمون دکتری نشان می دهد که سطح بهینه برای به خاطر داشتن مطالب، چیزی بین 10 تا 20  درصد از کل زمانی است که لازم داریم مطلب به خاطرمان بماند! مثلاً اگر می خواهیم مطلبی برای یکسال در ذهنمان بماند می بایست حداقل ماهانه ان مطلب را مرور نماییم یا اگر بخواهیم مطلبی برای 5 سال در ذهنمان نقش بگیرد باید مروری شش ماهه یا یکساه بر مطالبمان داشته باشیم. بر همین اساس است که اگر می خواهید مطلبی برای یک هفته یادتان بماند باید فضای یادگیری را در 12 تا 24 ساعت تقسیم نمایید. به نظر می رسد روش توزیعی زمانی که به همراه دریافت اطلاعات به بهترین روش ممکن باشد، موثرتر خواهد بود.

شاید با این موضوع روبرو شده باشید که به هنگام آزمون ها رو به خواندن حجم زیادی از مطالب بیاورید و اینگونه فکر کنید که این حجم از اطلاعات برای آزمون پیش رو به کمکتان خواهد آمد اما واقعیت ها نشان می دهد این بدترین شکل ممکنه برای به خاطر سپاری اطلاعات است به خصوص اینکه قرار باشد این روش به ما کمک کند تا مطالب برای یک دوره طولانی مدت در ذهنمان نگه داریم. در کل می توان تصریح کرد که با تقسیم بندی لازم زمان برای یادگیری و مرور و دوره می توانید نتیجه بسیار بهتر و پیشرفت قابل توجهی را بادگیری و بخاطرسپاری مطالب در خود احساس کنید.

🔴 روش دهم: تمرین لایه ای (تاثیر متوسط در میزان یادگیری)

روش های یادگیری و مطالعه در آزمون دکتری از نظر حجم مطالعه و زمان به سه روش دسته بندی می شود:

🔰 بلوکی: این روش بر تکرار متداول یک موضوع و درس به طور مستمر  اشاره دارد.

مثلاً اینکه تصمیم بگیریم کلیه دروس فرمولدار را یکجا تمام کنیم و بعد به سراغ تمام دروس زبان برویم و به این ترتیب بعد از تمام شدن هر موضوع درسی به سوی موضوع بعدی برویم.

🔰 فاصله دار: این روش تاکید دارد که در بازه زمانی متفاوت باید مطلی خوانده شده، تکرار شود و یا ادامه یابد.

مثلاً مطالعه درس زبان در یک بازه زمانی و سپس ایجاد یک گپ زمانی و شروع دوباره درس زبان تا اتمام آن. به این ترتیب مرور و مطالعه دروس جدید  در فاصله زمانی باعث می شود تا مطالب به طور مستمر در ذهن ما مرور شوند.

🔰 لایه ای: این روش بر مطالعه دروس مختلف بصورت لایه ای اشاره دارد.

به این معنا که دروس مختلف را دریک روز دنبال کنید و از مطالعه صرفاً یک درس خودداری نمایید. این روش نوعی مطالعه لایه ای محسوب می شود که در هر لایه یک درس قرار میگیرد. ظاهراً چنین روشی برای مطالعه درس ریاضی بسیار موثرتر است. شواهد نیز نشان می دهد که این روش برای یادگیری مطالب در دراز مدت بسیار مفید است. بر اساس تحقیقات انجام شده، میزان اثر این روش تا 43 درصد گزارش شده است. این روش به ما می گوید که روش مطالعه توزیعی و پراکنده و ترکیب آن با روش های دیگر (مثل تست گرفتن) می تواند در افزایش یادگیری تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

سوالی که اینجا درباره مطالعه در آزمون دکتری ایجاد می شود، این است که کدام روش را باید برای بهبود وضعیت حافظه مان انتخاب کنیم؟

نکته ای که اینجا اهمیت پیدا می کند که هیچکدام از روش های فوق واقعا برای یک نوع درس بکار نمی آیند. به این معنا که ممکن است یک روش برای یک درس مفید (مثلا برای ریاضیات) و برای یک درس دیگر چندان به درد بخور نباشد. از طرفی خود شما نیز در این موضوع تاثیر مستقیمی دارید به این معنا که ممکن است یکی از روش های فوق بیشتر برای شما موثر واقع شود. تنها روش عملی و کارآمد برای اینکه ببینید کدام روش بهتر به کارتان می آید این است که آنها را تست نمایید و فراموش نکنید که ترکیب روش های  فوق می تواند بهترین تاثیر را بر روی شما و میزان یادگیرتان بگذارد.

با این حال به شما توصیه می کنیم اگر به دنبال یادگیری درس جدیدی هستید (برای مثال آمار) مدت زمانی را برای تنظیم و زمان بندی لازم برای توزیع تمرینات خود ایجاد کنید. همچنان که در حال خواندن هستید، به جای خلاصه برداری چند سوال از موضوع ایجاد کنید و این سوالات را با تمرکز بر «چرا» و «چطور» ایجاد نمایید؟! و بعد از اینکه مهارت لازمه در این باره را کسب کردید شروع به نوشتن جزئیات اینکه چگونه به آن سوال پاسخ داده اید کنید؟! این موضوع به شما کمک می کند که دریابید با ترکیب روش های مختلف می توانید یک روش غیر سودمند را مفید کنید. مثلاً در همین مثال ما روش خلاصه برداری را با روش سوال کردن و دادن پاسخ تشریحی در آن ترکیب کردیم تا اثر آن را افزایش دهیم و آن را به یک مورد مطالعاتی موثر تبدیل نماییم. با کمی خلاقیت و صرف وقت و حوصله شما نیز می توانید روش های ترکیبی خاص خود را ایجاد کنید.

www.phdphd.org

 

مشاوره برای آزمون دکتری

برای مشاوره اینجا بزنید

خدمات کنکور دکتری 
معرفی موسسات آموزشی آزمون دکتری

دیدگاه بسته شده است.