- پایگاه خبری آزمون دکتری - https://phdphd.org -

امکان جایگزینی آزمون جامع برای دانشجویان دکتری

منابع آزمون دکتری

امکان جایگزینی آزمون جامع برای دانشجویان دکتری

امکان جایگزینی آزمون جامع برای دانشجویان دکتری

به گزارش پایگاه خبری آزمون دکتری [2] ، مطابق آیین نامه تحصیلی جدید دوره دکتری تخصصی، دانشگاه مجاز است برخی موارد را به عنوان جایگزین آزمون جامع بپذیرد و در صورت تحقق این شرایط نیازی به شرکت در آزمون جامع نیست ؛ این موضوع امکان اجرا دارد اما هنوز بصورت قطعی در دانشگاه ها اجرا نمی شود ؛ بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر بهترست از آموزش دانشگاه تان بپرسید.
بنابر آیین نامه تحصیلی دوره دکتری تخصصی، دانشگاه مجاز است موارد زیر را به عنوان جانشین آزمون جامع [3] از دانشجو بپذیرد:

🔴 در صورت کسب میانگین کل ۱۸ و بالاتر توسط دانشجو به شرط‌ عدم مردودی در دروس گذرانده شده
🔴 کسب میانگین کل ۱۷ و بالاتر و انتشار یک مقاله علمی در پایگاه های معتبر بین المللی در دوران تحصیل دکتری تخصصی با وابستگی دانشگاه محل تحصیل دوره دکتری و تا پیش از زمان آزمون جامع
🔴 کسب میانگین کل ۱۷ و بالاتر و ثبت یک اختراع داخلی یا بین المللی در مراجع ثبت اختراع معتبر در دوران تحصیل دکتری تخصصی تا پیش از زمان آزمون جامع [4]

ارائه نمره زبان قابل قبول برای شرکت در آزمون جامع [5] نیم‌سال اول سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ دانشجویان مقطع دکتری این دانشگاه الزامی است. در غیر این صورت شرکت در آزمون مذکور امکان‌پذیر نیست و یک نوبت لحاظ خواهد شد. یکی از شرایط اصلی برای آزمون جامع ؛ کسب نمره قبولی در آزمون زبان انگلیسی است:

پکیج های آمادگی آزمون زبان موجود شده است که نیازی به تهیه پکیج های جداگانه نخواهید داشت ، مباحث بصورت فیلم آموزشی و نکته محور بوده که توسط مدرس تا یکسال پشتیبانی مستقیم خواهید داشت + سوالات جدیدترین آزمون ها با شما تمرین می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر پیام دهید 09306406058
پکیج MSRT / پکیج EPT / پکیج Tolimo / پکیج UTEPT / …

آزمون جامع چیست؟

در آموزش عالی امتحان جامع (یا آزمون جامع) [6] نوع خاصی از امتحان است که باید توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی در برخی از رشته‌ها و دوره‌های تحصیلی در برخی از موسسات و ادارات داده شود. بر خلاف امتحانات نهایی، آزمون جامع به دروس خاص نیست بلکه بیشتر به اطلاعات بین یا چند زمینه مربوط می‌شود. در خصوص دوره‌های دکتری تخصصی، آزمون جامع پیش نیاز نوشتن پروپوزال می‌باشد . هر دانشجو حداکثر دو بار اجازه شرکت در امتحان جامع را دارد. پس از قبولی در امتحان جامع [7] دانشجو می‌تواند نسبت به دفاع از پروپوزال [8] اقدام نماید.

چرا دانشجو در یک درس دو بار سنجیده می‌شود؟

 البته صحبت‌هایی با این مفهوم مطرح می‌شود که دانشجو درس‌ها را یک بار امتحان داده و پاس کرده، چرا باید دوباره آزمون بدهد؟ این سوال همیشه مطرح است. در پاسخ باید گفت که مفهوم آزمون جامع، ارزیابی کلی دانشجو است. وقتی اسم “جامع” آورده می‌شود به این معنی نیست که تنها از سه درس آزمون گرفته می‌شود بلکه ممکن است هر نوع سوالی که ممکن است بعدا به عنوان موضوعات پژوهشی مطرح شود و درباره رشته تخصصی دانشجو باشد، پرسیده شود. بخش مصاحبه، مقید به درس معینی نیست در نتیجه می‌تواند شامل هرسوالی درباره رشته باشد.

امکان جایگزینی آزمون جامع برای دانشجویان دکتری

سهم پژوهش در دوره دکتری بیشتر از آموزش است

دانشجویان دکتری بعد از گذراندن حدود ۱۶ تا ۱۸ واحد درس آموزشی برای نوشتن رساله، آزمون می‌دهند اما اصولا در دوره دکتری تمرکز اصلی روی پژوهش است در واقع پژوهش سهم بیشتری از آموزش دارد. اما برای سنجش صلاحیت دانشجو به منظور ورود به بخش پژوهش، آزمونی تحت عنوان آزمون جامع دکتری [9] برگزار می‌شود که در بعضی دانشگاه ها از سه درس امتحان گرفته می‌شود و بطور کلی در دانشگاه‌های مختلف ممکن است متفاوت باشد.

شرایط شرکت در آزمون جامع دکتری [10]

پس از امتحان کتبی، مصاحبه برگزار می‌شود و در نهایت نمره مصاحبه و آزمون کتبی، جمع می‌شوند و این نمره باید از حد تعیین شده بیشتر باشد تا دانشجو اجازه ورود به مرحله بعد یعنی نوشتن رساله و آغاز پژوهش را پیدا کند. در واقع در این مرحله توانایی دانشجو محک زده می‌شود که به نظر می‌رسد ضروری باشد.

دانشگاه‌ها اجازه دارند آزمون جامع دکتری را با معدل و مقاله دانشجویان جایگزین کنند

«رضا نقی‌زاده» مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم ر مورد نظارت بر صحت و سنجش کیفیت آزمون جامع [11] که به دانشگاه‌ها واگذار شده، توضیح داد: آزمون جامع دکتری توسط گروه‌های آموزشی در هر دانشگاه برگزار می‌شود نه صرفا توسط یک استاد؛ به این معنا که در برگزاری آزمون جامع ترکیبی از اساتید سوالات آزمون را طراحی می‌کنند، باز هم ترکیبی از اساتید مصاحبه دانشجویان را در رشته‌هایی که آزمون شفاهی هم دارند، انجام می‌دهند. در نتیجه احتمال اینکه صرفا نظر یکی از اساتید در نمره آزمون جامع افراد لحاظ شود، کاهش پیدا می‌کند. 

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم تصریح کرد: در صورتی که دانشجویی احساس کند حقی از او ضایع شده، می‌تواند در چهارچوب ضوابط دانشگاه موضوع را اطلاع دهد و شکایت خود را هم ثبت کند. مسئولان مربوطه حتما شکایت دانشجویان نسبت به نمره آزمون جامع [12] دکتری تخصصی را بررسی می‌کنند. 

چرا دانشجویان دکتری باید “آزمون جامع” بدهند؟ [13]

نقی زاده در پاسخ به این سوال که آیا استانداری برای تعیین سهل یا سخت بودن آزمون جامع دکتری وجود دارد؟ بیان کرد: معمولا سوالات آزمون‌های جامع از مباحثی که دانشجویان در دوره دکتری گذرانده‌اند طرح می‌شود و در اکثر اوقات به لحاظ سخت یا آسان بودن، مشابه با وضعیت سختی یا آسانی دوره تحصیلی فرد است. 

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم ادامه داد: امسال برای ورودی‌های ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ در آیین نامه آموزشی شهریورماه مطابق مصوبه جلسه ۹۶۲ شورای عالی؛ برنامه ریزی آموزشی ابلاغ شد و برای اولین بار به دانشگاه‌ها اجازه داده شد از طریق شیوه‌نامه آموزشی خود امکان جایگزینی آزمون جامع با معدل و مقاله دانشجویان را داشته باشند. 

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم عنوان کرد: در این شیوه‌نامه شرایط جایگزینی کاملا مشخص شده است و بعضی از دانشگاه‌ها مانند دانشگاه شیراز این جایگزینی را اعمال کردند و برخی دیگر از دانشگاه‌ها نیز قسمت‌هایی از این شیوه جدید را اعمال کردند و تعدادی از دانشگاه‌ها نیز جایگزینی را در شیوه‌نامه آموزشی جای ندادند، ولی به طور کلی این اختیار به دانشگاه‌ها داده شد تا به جای آزمون جامع موارد دیگری را جایگزین کنند که بعضی از دانشگاه‌های بزرگ ما از آن استقبال کردند، اجرایی شدن چنین تحولی اتفاق مهمی است و می‌تواند پاسخگوی مطالبات دانشجویانی باشد که با شیوه‌نامه جدید در مقطع دکتری تحصیل می‌کنند. 

مطلب پیشنهادی :  پذیرش ۵۳ درصد به روش دکتری استاد محور
[14]

نقی‌زاده در مورد مزایای اختیاردهی به دانشگاه‌ها برای جایگزینی مقاله و معدل و… به جای آزمون جامع تاکید کرد: این اختیار به دانشگاه‌ها اجازه می‌دهد که با توجه به شرایط و آمایش خود در مورد جایگزینی آزمون جامع [15] تصمیم بگیرد.

نقی زاده اضافه کرد: با توجه به اینکه رشته‌های تحصیلی از نظر ماهیت، نوع مقاله، معدل و… با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند، امکان جایگزینی آزمون جامع را در مواردی که در آیین نامه یکپارچه مقررات آموزشی در کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی اعلام شده، به دانشگاه‌ها سپردیم. پس دانشگاه‌ها با توجه به نوع رشته‌ها و شرایطی که دارند، می‌توانند آزمون جامع را با سایر موارد جایگزین کنند. 

نقی زاده در پاسخ به این سوال که دانشجویان چطور می‌توانند به نتیجه آزمون جامع اعتراض کنند، اظهار کرد: در هر دانشگاه با توجه به شیوه‌نامه‌ها، راه ثبت اعتراض به نمره آزمون جامع متفاوت است، ولی معمولا باید به گروه آموزشی اعتراض را اعلام کرد و اگر همچنان اعتراضی داشتند این امکان وجود دارد که دانشجویان مراتب را به معاونت آموزشی دانشگاه خود ارجاع دهند.

اعتراض به نمره آزمون جامع دکتری

مفاد آزمون جامع شامل دو تا سه درس تخصصی است که توسط اساتید هر رشته مشخص می‌شود. پس از اتمام فرآیند برگزاری آزمون جامع، دانشجویان باید منتظر اعلام نتایج آزمون باشند و در صورت قبولی مجوز رساله دکتری را کسب می‌کند. نتایج آزمون توسط مدیر گروه آموزشی به معاون آموزشی دانشکده اعلام می شود. معاون آموزشی دانشکده نیز در مدت زمان حداکثر یک هفته باید نتایج را به دانشجو اعلام کنند.
اگر نمره کسب شده با توجه به عملکردی که دانشجو در آزمون جامع داشته است مورد قبول نباشد و باعث رد شدن در امتحان جامع شود در این صورت لازم است دانشجو مراتب اعتراض به نمره آزمون جامع دکتری را اعلام کند تا مجددا نمره آزمون جامع در کمیته بررسی اعتراضات مورد بازبینی قرار گیرد. معمولا روال ثبت اعتراض به صورت حضوری است.
دانشجو می تواند یک هفته بعد از اعلام نتایج نهایی به صورت کتبی مراتب اعتراض به نمره آزمون را به معاون آموزشی دانشکده ارائه کند. معاون آموزشی دانشکده لازم است با تشکیل کمیته مربوطه، اعتراض دانشجو را بررسی کند . صورتجلسه ارزیابی جامع بررسی اعتراض دانشجو پس از بررسی و تایید اعضای جلسه باید ظرف مدت ۱۵ روز به معاون آموزشی دانشکده اعلام شود تا نتیجه اعتراض از طریق معاون دانشکده به دانشجو اعلام شود.

قبول نشدن در آزمون جامع دکتری سراسری

آزمون جامع دکتری سراسری به عنوان آزمونی برای دانشجویان دکتری است که پس از گذراندن دروس تئوری و عملی به منظور اخذ درس مهم رساله برگزار می‌شود. هدف از این آزمون احراز توانمندی آموزشی و پژوهشی دانشجو و سنجش توانایی‌های تجزیه و تحلیل مسائل با رویکردی علمی است که مطابق شیوه نامه آزمون جامع هر دانشگاه برگزار می‌شود. دانشجویان دکتری باید حداکثر تا پایان نیمسال چهارم آزمون جامع را با موفقیت به اتمام رسانده باشند.
مفاد آزمون جامع مطابق نظر مدیر گروه آموزشی در هر رشته تعیین می‌شود. اطلاع‌رسانی زمان آزمون جامع و همچنین دروس امتحانی بر عهده معاونت آموزشی دانشگاه است. لازم به ذکر است که شرایط قبول نشدن در آزمون جامع دکتری سراسری، عدم کسب نمره ۱۶ به بالا بعد از ارزیابی توسط اساتید مربوطه است
رد شدن در امتحان جامع سراسری برای مرتبه اول باعث می‌شود که به دانشجو فرصت مجدد برای شرکت در آزمون جامع داده شود و در صورت شرکت مجدد در آزمون و عدم قبولی، دانشجو از دانشگاه اخراج می‌شود و موفق به اخذ مدرک دکتری نمی‌شود. بنابراین توصیه می‌شود که دانشجو قبل از آزمون جامع به صورت کامل نسبت به مطالعه دروس امتحانی اقدام کند. همچنین در صورت قبول نشدن در آزمون جامع و اخراج از دانشگاه، دانشجو نمی‌تواند مجددا همان رشته را در دانشگاه تحصیل کند.

قبول نشدن در آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد

آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد مطابق بخشنامه صادره از دو بخش کتبی و شفاهی تشکیل شده است که میزان تاثیر هر کدام از مراحل در آزمون برابر با ۵۰ درصد است. در صورتی که دانشجو در مرحله اول نمره قبولی را کسب کند باید وارد مرحله آزمون شفاهی شود. شرط قبول نشدن در آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد، عدم کسب نمره بالای ۱۶ در آزمون است.
آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد به صورت استانی و مطابق بخشنامه واحد برگزار می‌شود.
دانشجویان در صورت داشتن شرایط شرکت در آزمون جامع شامل داشتن مدرک زبان و همچنین معدل بالای ۱۶ باید درخواست شرکت در آزمون را به معاون آموزشی دانشکده ارائه کنند. در صورتی که دانشجویی برای دروس تئوری در مدت زمان تحصیل در مقطع دکتری، معدل بالای ۱۶ را کسب نکرده باشد، در حالت کلی شرط شرکت در آزمون جامع را ندارد و قبل از برگزاری آزمون جامع از دانشگاه اخراج می شود.
رد شدن در امتحان جامع در دانشگاه آزاد دارای عواقبی برای دانشجو است که مهمترین آن اخراج از دانشگاه است. در صورت قبول نشدن در آزمون جامع دانشگاه آزاد در مرحله اول، دانشجو باید متحمل پرداخت هزینه برای شرکت مجدد در آزمون جامع شود.
همچنین اخراج از دانشگاه باعث می‌شود که علاوه بر عدم تحصیل در همان رشته دانشگاهی، باید مجددا در آزمون ورودی دکتری و روند مصاحبه دکتری شرکت کنند تا بتواند به عنوان دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد شناخته شود.

🔴 سوال: شرایط قبول نشدن در آزمون جامع دکتری چیست؟
پاسخ: قبول نشدن در آزمون جامع دکتری در صورت کسب نمره کمتر از ۱۶ در آزمون است.
🔴 سوال: آیا در صورت رد شدن در امتحان جامع، دانشجو می‌تواند تقاضای شرکت مجدد در آزمون جامع را داشته باشد؟
پاسخ: در صورت رد شدن در امتحان جامع دانشجو می‌تواند درخواست خود را بعد از تایید استاد راهنما به معاون دانشکده ارائه کند.
🔴 سوال : نحوه اعتراض به قبول نشدن در آزمون جامع دکتری به چه صورتی است؟
پاسخ: نحوه اعتراض به قبول نشدن در آزمون جامع دکتری پس از ارائه درخواست کتبی به معاون آموزشی دانشکده صورت می‌گیرد.
 

لیست موضوعات مقاله، پایان نامه و رساله دکتری

موضوعات پایان نامه علوم انسانی [16]

موضوعات پایان‌نامه فنی و مهندسی [17]

موضوعات پایان‌نامه علوم پایه [18]

موضوعات پایان‌نامه مهندسی کشاورزی [19]

موضوعات پایان‌نامه هنر [20]

موضوعات پایان نامه زبان [21]

مشاوره برای آزمون دکتری [22]

برای مشاوره اینجا بزنید [22]

خدمات کنکور دکتری [23] 
معرفی موسسات آموزشی آزمون دکتری [24]