کد خبر: 61863

تاریخ بروزرسانی : 1401/02/12

معرفی روش های جمع آوری اطلاعات جامعه آماری

منابع آزمون دکتری

معرفی روش های جمع آوری اطلاعات جامعه آماری

معرفی روش های جمع آوری اطلاعات جامعه آماری

استفاده از اطلاعات و مدارك موجود:

در برخي تحقيقات اطلاعاتي كه بايد به­عنوان داده مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار گيرند از پيش آماده هستند. بدين صورت كه محقق بدنبال اطلاعات جديد نيست بلكه می تواند نسبت به جمع­آوري اطلاعاتي كه از قبل تهيه شده­اند و در پرونده هاي ( درمانگاهي بيمارستاني ثبت احوال، دانشجويي ،دانش آموزي و مراجعين به مراكز مختلف شهرداري ها و… ) موجود است اقدام كند.

مزايا: به واسطه موجود بودن اطلاعات ارزان است. در وقت صرفه جويي مي شود. مهمترين مزيت آن  امكان ارزيابي روند موضوع مورد بررسي در گذشته است كه در مطالعات گذشته نگر بسيار حائز اهميت است.

معايب: ناقص بودن و دردسترس نبودن اطلاعات از اشكالات عمده اين روش است. گاهي ملاحظات اخلاقي مانع از دستيابي به اطلاعات مورد نظر مي باشد. قديمي و كهنه بودن اطلاعات هم ممكن است در برخي موارد مطرح باشد.

مشاهده:

از روش هاي جمع آوری اطلاعات جامعه آماری است كه در آن رفتار مشخصات موجودات زنده اشيا و پديده­ها با استفاده از ويژگي­هاي گوناگون آن­ها ملاحظه و ثبت مي­گردد. منظور از مشاهده ثبت دقيق تمام جوانب بروز حادثه ويژه يا رفتار و گفتار فرد يا افراد از راه حواس و يا ساير راه هاي ادراكي ( كمك گرفتن از ابزار خاص ) مي­باشد. مشاهده منظم در تحقيق ضروري است بنابراين مشاهده بايد اولا به هدف تحقيق مربوط باشد، برنامه و نحوه عمل آن از قبل مشخص و تنظيم شده باشد، به طور دقيق و منظم ثبت شود، ميزان اعتبار و صحت انجام آن قابل سنجش و بررسي باشد

مشاهده به دو صورت مشاركتي و غير مشاركتي انجام مي شود. كه در مشاهده مشاركتي شخص مشاهده كننده در موضوع مشاهده شركت دار دو در همان جلب مشاهده صورت مي گيرد.در مشاهده غير مشاركتي مشاهده گر پديده مورد مشاهده را بدون آنكه خود دخالتي در آن داشته باشد ملاحظه مي كند  كه اين روش خود به دو صورت انجام مي شود. در روش اول مشاهده گر پديده ها را به صورت آشكار ثبت مي كند و در نوع دوم مشاهده گر به صورت مخفيانه مو راد مورد مشاهده را ملاحظه و به ثبت آن مي پردازد. همچنین مشاهده ممكن است در هنگام تهيه طرح اوليه تحقيق نيز صورت پذيرد كه بدان مشاهده مقدماتي گفته مي­شود مشاهده ممكن است منبع اصلي جمع  آو ري اطلاعات باشد و گاهي نيز براي تكميل يا اصلاح اطلاعاتي كه از روش هاي ديگر بدست آمده است استفاده شود. مشاهده ممكن است در مورد اشيا صورت بگيرد .

مطلب پیشنهادی :  سری چهارم اصلاحات دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون ورودی دکتری 1403

مزايا: امكان بررسي جزئيات موضوع و جمع آوری اطلاعات جامعه آماری وجود دارد. مي­توان صحت اطلاعات جمع آوري شده را با وسائل ديگر آزمايش كرد .براي جمع آوري اطلاعات زمينه اي مناسب است. در زمان كوتاه اطلاعات زيادي بدست مي­آيد و اعتبار علمي اطلاعات بالاست.

معايب: حضور مشاهده ­گر مي­تواند بر روند فعاليت مورد مشاهده تاثير گذار باشد. تمايلات شخصي مشاهده­گر و ميزان توانائي او در مشاهده و ثبت دقيق فعاليت مورد مشاهده ممكن است تاثير گذار باشد. عوامل محيطي بر نوع و روش گرد­آوري اطلاعات موثر است. استاندارد كردن و طبقه­بندي اطلاعات مشكل است ( به­ويژه در ثبت رفتار انساني ) و براي نمونه هاي زياد  وقت گير و پر هزينه است.

مصاحبه: مصاحبه يكي از روش­هاي جمع آوري اطلاعات است كه در آن به صورت حضوري ياغير حضوري از افراد يا گروهي ار آنان پرسش مي شود. نكته مهم آن است كه سوالات مصاحبه از پيش انديشيده شده و تعيين شده است. آنچه مصاحبه را به صورت هاي مختلف طبقه بندي مي كند ميزان انعطاف پذيري آن و يا نحوه اجراي آن است. مصاحبه را يكي ازروش هائي دانسته اند که امکان دریافت پاسخ در آن بیش از روش های دیگر است، زيرا در هنگام مصاحبه امكان تحريك آزمودني براي دادن پاسخ وجود دارد و نيز مي توان در صورت ابهام با توضيح موضوع راروشن ساخت.

مزاياي مصاحبه: قابليت استفاده براي كم يا بي سوادان و كودكان و بيماران؛ امكان روشن كردن مفهوم سوالات ودر مقايسه با مشاهده بدست آمدن درصد بيشتري از پاسخ ها

معايب مصاحبه: وقت گير و پرهزينه، در مقايسه با روش مشاهده ثبت وقايع ناقص ­تر است، طبقه بندي وتجزيه و تحليل اطلاعات درهنگامي كه سوالات باز هستند مشكل است

مشاوره برای آزمون دکتری

برای مشاوره اینجا بزنید

خدمات کنکور دکتری 
معرفی موسسات آموزشی آزمون دکتری
0 0 رای ها
امتیاز بدهید
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا با ما در میان بگذارید.x