کد خبر: 51945

تاریخ بروزرسانی : 1400/09/14

معایب تحصیل دکتری در ایران

منابع آزمون دکتری

معایب تحصیل دکتری در ایران

معایب تحصیل دکتری در ایران

به قلم پایگاه خبری آزمون دکتری ، در این مقاله سعی داریم تا معایب تحصیل دکتری در ایران را بصورت ریشه ای بررسی کنیم، پس با ما همراه باشید:

بررسی تاریخی تحصیل دکتری در جهان

در اکثر طول تاریخ، حتی یک مدرک ابتدایی در سطح دانشگاهی نیز تنها، مزیت اقلیتی ثروتمند بود و بسیاری از کارمندان دانشگاهی مدرک دکترا نداشتند، اما با گسترش تحصیلات عالی پس از جنگ جهانی دوم، انتظارات از مدرسان برای داشتن مدارک عالی نیز افزایش یافت. ابتدا دانشگاه‌های آمریکایی پا روی گاز گذاشتند: تا ۱۹۷۰ آمریکا فقط کمتر از یک‌سوم دانشجویان و نیمی از دکتراهای علوم و تکنولوژی دانشگاه‌های دنیا را تولید می‌کرد (در آن زمان، خودش تنها ۶ درصد جمعیت جهانی را داشت)، اما پس از آن، خروجی سالانه دکترا‌ها دو برابر شد و به ۶۴.۰۰۰ تا رسید.

سایر کشورها نیز در حال سرعت گرفتن هستند. در فاصله سال‌های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۶، تعداد دکترا‌های خروجی از دانشگاه‌های کشورهای اروپایی و آمریکایی ۴۰ درصد رشد کرد که با رشد ۲۲ درصدی کشور آمریکا قابل‌مقایسه است. تولید دکترا بیش از همه در مکزیک، پرتغال، ایتالیا و اسلواکی سرعت گرفت. حتی در ژاپن نیز که در آن، تعداد افراد جوان در حال آب رفتن است، تعداد دکتراها ۴۶ درصد افزایش یافت. بخشی از این رشد، توسعه تحصیلات آکادمیک در خارج از آمریکا را نشان می‌دهد. ریچارد فریدمن، اقتصاددان نیروی کار در دانشگاه هاروارد می‌گوید که تا سال ۲۰۰۶ کشور آمریکا تنها ۱۲ درصد دانشجویان دنیا را ثبت‌نام می‌کرد.

اما دانشگاه‌ها دریافته‌اند که دانشجویان دکتری، نیروی کار ارزان، بسیار با انگیزه و یکبار مصرفند و با تعداد بیشتر دانشجوی دکتری، آنها می‌توانند تحقیقات بیشتر و در بعضی کشورها تدریس بیشتر با پول کمتر انجام دهند. یک دانشجوی دکتری در دانشگاه یِیل (Yale) ممکن است در سال ۲۰,۰۰۰ دلار به ازای ۹ ماه تدریس دریافت کند، اما متوسط پرداختی به یک استاد تمام در آمریکا در سال ۲۰۰۹ برابر با ۱۰۹،۰۰۰ دلار (یعنی بیشتر از حقوق قضات و روسای دادگاه‌ها) بوده است.

بررسی تحصیل دکتری در ایران

آموزش عالی در کشور ما کارخانه تولید دکترای بیهوده است. هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان با انگیزه‌های مختلف راهی مدارج تحصیلی بالاتر می‌شوند. افراد با این تصور که مدرک تحصیلی بالاتر برای آنها سرمایه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیشتری به همراه می‌آورد، ادامه تحصیل می‌دهند. اما چیزی که در واقعیت روی می‌دهد به میزان زیادی با تصور افراد متفاوت است. اهمیت دکتری گرفتن برای عده‌ای از افراد به حدی است که حتی ممکن است موقعیت‌های شغلی و اجتماعی خود را رها کنند تا به ادامه تحصیل و از این طریق کسب موقعیت بهتر بپردازند درحالی که فارغ‌التحصیلان دکتری، حداقل بیش از دیپلمه‌ها درآمد دارند. مطالعه‌ای در «مجله مدیریت و سیاست‌‌های تحصیلات عالی» توسط برنارد کِیسی نشان می‌دهد که مردان بریتانیایی با مدرک لیسانس، ۱۴ درصد بیشتر از آنها که می‌توانستند به دانشگاه بروند، اما انتخاب کردند که نروند، درآمد دارند. صرف (Premium) عایدی برای مدرک دکترا ۲۶ درصد است، اما این صرفه برای مدرک کارشناسی ارشد که می‌تواند در زمانی به کوتاهی یک سال اخذ شود، تقریبا بیشترین مقدار و برابر با ۲۳ درصد است. در بعضی رشته‌ها، صرف دکترا کلاً از بین می‌رود.

اما چیزی که در واقعیت روی می دهد این است که بعد از اتمام دوره دکتری تعداد زیادی از این افراد به چیزی که مدنظرشان بود نمی رسند. از نظر اقتصادی، خبری از شغل بهتر نیست و فردی با این همه تحصیل بیکار گوشه خانه می نشیند. آمارها هم این مسئله را گواه می دهند. برای نمونه چند ماه قبل، معاون آموزشی وزیر علوم آمار هشدار دهنده ای درباره بیکاری دانش آموختگان دانشگاه ها ارائه کرد. بر اساس آمار مجتبی شریعتی نیاسری، نرخ بیکاری عمومی در کشور، ۱۲ تا ۱۲.۵ درصد است، اما بیکاری دانش آموختگان دانشگاه ها متناسب با رشته و مقطع تحصیلی شان بین ۱۷ تا ۴۰ درصد است، البته مرکز آمار هم درصد بیکاری تحصیلکرده ها را ۴۰.۵ درصد دانسته است. همچنین، بر اساس اعلام وزارت علوم، حدود ۲۰ هزار نفر از دانش آموختگان دکترا بیکار هستند (ادامه ی مطلب بیکاری دانش آموختگان دانشگاه ها).

مطلب پیشنهادی :  آمار جدید انتخاب رشته کنندگان آزمون دکتری

اوج درد تحصیل دکتری در ایران

بخش دیگری از مسئله این است که دوره دکترا در کشور ما از محتوایی که انتظار می رود داشته باشد، خارج شده و اهمیت خود را از دست داده است. این دوره در بعضی از دانشگاه ها به حدی ضعیف برگزار می شود که چیزی به معلومات دانشجو اضافه نمی شود. کار به جایی رسیده است که عده ای از افراد با پول برای خود مدرک می خرند. اساتید باید وقت بیشتری برای مقطع دکترا بگذارند. در محتوای پایان نامه ها باید تجدیدنظر جدی صورت بگیرد، و باید بررسی کرد که یک پایان نامه چه مشکلی را حل می کند. ما در کشورمان دکتر به معنای واقعی کلمه نداریم.

پیام یک دانشجو درباره معایب تحصیل دکتری در ایران

با سلام خدمت شما دوست عزیز
فارغ التحصیل ارشد و ورودی 95 دانشگاه تهران هستم، در مورد وضعیت فجیع دانشکده خودمان و مافیایی که تشکیل شده نمیخواهم حرف بزنم، یکی از ساده ترین اصول اولیه اقتصاد قانون عرضه و تقاضا است خارج از کشور وضعیت به این منوال است که هرگاه نیاز وجود داشته باشد دوره های دکتری دایر میشوند اما چه در دانشگاه های سراسری چه ازاد دوره های دکتری بدون هدف در حال شکل گیری است.در برخی موارد دیده میشود حتی بدون اینکه دوره لیسانس و ارشد شکل بگیرد و اساتید مناسبی جذب شوند، دوره دکتری ارائه میشوند یک نمونه دکترای کارافرینی است که با وجود انکه هنوز دانشگاه های سراسری در ارائه ارشد این رشته دچار مشکل هستند دانشگاه هایی مانند ازاد قزوین و علی اباد کتول و…اقدام به ارائه دکترای ان کرده اند
این افزایش بی رویه و فله ای دانشجوی دکتری وضعیت را به جایی رسانده که میزان عرضه شده از میزان تقاضا به مراتب بیشتر است. ضمنا همانطور که خودتان بیان کردید هم اکنون پایان نامه ها در زیر زمینهای اطراف دانشگاه و میدان انقلاب تولید میشوند. بنابراین علم در کشور ما فقط تولید مدرک است و بار علمی چندانی دانشجویان ندارند خب حالا خودتان قضاوت کنید کسی که پایان نامه اش را میخرد یا افراد دیگری انرا مینویسند چه بار علمی دارد که جذب صنعت یا دانشگاه شود؟ ضمنا مگر ما چه تعداد استاد دانشگاه نیاز داریم
لذا ما قربانی افزایش بی رویه و غیر منطقی تحصیلات تکمیلی شده ایم و که این خود ناشی از افزایش بی رویه جمعیت دهه 60و70 است.
بنابراین به نظر بنده با توجه به افزایش روزافزون ظرفیت دکتری و نبود تقاضا برای ان وضعیت به مراتب بدتر خواهد شد لذا توجه همه دوستانی که قصد دارند دکترای داخل را ادامه دهند به این نکته جلب میکنم که دکترای داخل سرابی بیش نیست و در نهایت خود را بر بام برجی بلند خواهید دید که راه بالا رفتن و پایین امدن ندارید.
بحث دیگر هم این است که با این روند ارزش و اعتبار مدرک دکترا هم به سرعت در حال از بین رفتن است.
نحوه پذیرش در دوره دکتری داخل بسیار عجیب است. دیگر اینگونه نیست که دانشجویان مستعد و کسانی که مقاله دارند جذب شوند. تعدادی که بهترین نمره را اورده اند جذب شده و افراد محقق واقعی فیلتر میشوند یعنی در واقع ازمون دکتری فیلتر و سدی است که مانع از ورود افراد نخبه میشود.

 

 

مشاوره برای آزمون دکتری

برای مشاوره اینجا بزنید

خدمات کنکور دکتری 
معرفی موسسات آموزشی آزمون دکتری
0 0 رای ها
امتیاز بدهید
guest
9 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهزاد
میهمان
بهزاد
6 مهر ، 1399

با توجه به مهارتهای ادراکی ،علمی و اصول و فنون ارتباطات و مذاکرات خیلی از افراد در رشته های زیادی چه ارشد چه دکتری و کارشناسی فقط صاحب یه تیکهمدرک کاغذی هستند فارغ از استعداد خلاقیت و نو اوری در کسب و کار وشوق و علاقه .بالشخصه با توجه به داشتن چند مدرک از دانشگاه سراسری در رشته های متنوع در نهایت هر رشته دیدی محدود به فرد می دهد به استثنای رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی که دیدی 360درجه در تمامی مسایل و کسب و کارها می دهد.امثال هم جز قبولین اولیه دکتری مدیریت بازرگانی هستم.پیشنهادم به تمامی بزرگواران در همه رشته ها خواندن کتابهایی از کاتلر در زمینه کسب و کار و بازاریابی هست.در نهایت امیدوارم هیچ عزیزی دغدغه کسب و کار و معیشت نداشته و در توسعه و ایجاد دانش در کمک به هم نوعانمان قدم در راه دکتری بگذارد

کاربران ناشناس
میهمان
کاربران ناشناس
1 مهر ، 1399

واقعا من سر این موضوع درگیری داشتم خیلی ساده واقعیت ها رو توضیح دادی مرسی 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

کاربران ناشناس
میهمان
کاربران ناشناس
24 تیر ، 1399

👍👍

کاربران ناشناس
میهمان
کاربران ناشناس
20 تیر ، 1399

هر کسی که واقعا به علم علاقمند هست باید تا مقطع دکتری بخواند و هر کسی هم در راه علم قدم گذاشت مطمئنا از ثروت و مقام عقب می مونه

برزو
میهمان
برزو
30 اردیبهشت ، 1399

این جملۀ آخر جان مطلب بود که گفت:« در واقع آزمون دکتری فیلتر و سدّی است که مانع از ورود افراد نخبه میشود.» واقعاً همین طور است و اصلاً هدفشان همین است که نخبگان فیلتر شوند و نتوانند وارد دورل پژوهشی شوند؛ شاعری می گوید:
خردمندان همیشه بر کنارند
ولیکن جاهلان سفله بر کار

سعید
میهمان
سعید
23 بهمن ، 1398

دوست عزیزی درباره تجربه استاد 42 ساله نسبت به 30 ساله گفته بود خب اگه تجربه تدریس اون استاد با تجربه تر جواب میداد این همه خروجی کار نا بلد تو دانشگاه نداشتیم که همش بیکار باشن صرفا بابت اینکه این استاد با تجربه فقط کتاب خونده و اصلا ارتباطی با بازار کار و نیاز روز نداشته ولی جملات اولشون درست بود درباره اینکه افراد اول سمت میگیرن بعدش ادامه تحصیل میدن و شخص تحصیل کرده باید وایسه یه گوشه چون اون شخص رابطه داشته یا تو انتخابات واسه کاندیدا مورد نظر رای جمع کرده به هر حال فکر میکنم ارزش هر شغلی یا مدرکی به افرادی که تو اون زمینه فعالیت میکنن مشخص میشه تا زمانی که نگاه خودمون نگاه سطح پایین باشه و بزنیم تو سر خودمون از بقیه انتظار بیشتری نباید داشت

حدید
میهمان
حدید
7 خرداد ، 1398

سلام یک عده که با لیسانس می روند سر کار .یک عده کارمندند و برای افزایش حقوق درس می خوانند و در طول تحصیل کار هم نمی کنند و فقط پول می گیرند.یک عده اول می روند سر کار بعد رشته ی لازم در اون پست و مقام را می خوانند.یک عده هم لیسانس می گیرند یکسال کار بعد تعدیل درس می خوانند فوق لیسانس دوباره ۷ سال کار دوباره تعدیل درس می خوانند دکتری بگیرند و باز کار موقت.
در مملکتی که دکتری ان محدودیت سنی برای استخدام دارد .چه توقع پیشرفت است ؟
یعنی جوان ۴۲ ساله دیگر پیر است و نباید کار کند حتی اگر مدرک دکتری داشته باشد .در دانشگاه استاد ۳۰ ساله ی بی تجربه با استاد ۴۵ ساله بسیار متفاوت است .و هر چه استاد با تجربه تر بهتر است.و ما دیگر شاهد دوست شدن استاد و دانشجو نخواهیم بود.و چرا که اختلاف سنی بالا بین استاد و دانشجو احترام می آورد

احسان
میهمان
احسان
31 اردیبهشت ، 1398

سلام روز خوش, تحصیل در ایران بی فایده است چون حتی با داشتن مدرک دکتری هم کار نیست.

پور صالحی
میهمان
پور صالحی
24 اردیبهشت ، 1398

سلام.
وقتی سیستمی مشکل داشته باشه کل تصمیمات آن هم نه تنها اثربخش بلکه مضر خواهد شد. متاسفانه سیستم آموزش ما بر پایه سود مافیایی پی ریزی شده و اصلا حاصل تفکر استراتژیکی علما ی اهل نیست.

9
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا با ما در میان بگذارید.x