کد خبر: 56662

تاریخ بروزرسانی : 1402/12/09

اشتغال 85 درصد دانش آموختگان دکتری

منابع آزمون دکتری

نظر وزیر علوم درباره پذیرش دانشجوی دکتری

اشتغال 85 درصد دانش آموختگان دکتری

به گزارش پایگاه خبری آزمون دکتری ، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار بازارکار درباره طرح رصد اشتغال دانش آموختگان گفت: 70 درصد دانش آموختگان کارشناسی ارشد و 85 درصد دانش آموختگان دکتری اشتغال دارند و این در حالی است که این میزان برای دانش آموختگان کارشناسی 50 درصد است.

دکتر منصور غلامی روز دوشنبه در نشست خبری مجازی با رسانه ها به مناسبت روز خبرنگار با اشاره به برگزاری آزمون های سال ۹۹ گفت: این روزها فضای جامعه بیشتر در آموزش عالی روی برگزاری آزمون ها می گذرد و آزمون های دکتری و کارشناسی ارشد با تمام نقدها و تاییدهایی که بود، برگزار شد.
وی افزود: مراجع رسمی مرتبط با رعایت پروتکل های بهداشتی، آزمون دکتری را ۸۵ درصد و ارشد را ۹۱ درصد منطبق با پروتکل ها معرفی کردند و آزمون سراسری هم با دقت بیشتری در زمینه اجرای پروتکل ها برگزار می شود.

آمار نگران کننده از بیکاری فارغ‌التحصیلان دکتری

روند تعداد کل دانشجویان آموزش عالی ایران به تفکیک جنسیت در ده سال اخیر

وزیر علوم درباره فرایند پذیرش بدون آزمون در دانشگاه ها، تاکید کرد: تعداد زیادی رشته و محل دانشگاهی وجود دارد که به طور مستقیم از طریق بررسی سوابق تحصیلی داوطلبان، انتخاب می شوند. ضرورتی به شرکت در آزمون برای این رشته ها وجود ندارد.
غلامی با یادآوری اینکه سال قبل هم پذیرش بدون آزمون در ۸۵ درصد رشته ها انجام شد، خاطرنشان کرد: داوطلبان این روزها می توانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به انتخاب این رشته ها و دانشگاه ها اقدام کنند.

اختصاص ۴۰۰ هزار صندلی برای پذیرش بدون آزمون دانشگاه های دولتی

وی با ارائه آماری در خصوص ظرفیت در پذیرش های بدون آزمون، اظهار داشت: دانشگاه های دولتی حدود ۴۰۰ هزار نفر صندلی و کد رشته محل را بدون آزمون پذیرش می کنند که ۲۰ درصد دوره های روزانه می شود؛ همچنین ۴۵ درصد نوبت دوم از این طریق پذیرش می شود.
غلامی ادامه داد: بیش از ۹۸ درصد از ظرفیت دانشگاه های غیردولتی و آزاد اسلامی از طریق بدون آزمون پذیرش می شود. نمره آزمون در این پذیرش ها تاثیری ندارد و داوطلبان بدون شرکت در آزمون می توانند در رشته های مدنظر خود پذیرفته شوند.
وزیر علوم با بیان اینکه تراکم داوطلب در رشته های پزشکی در دانشگاه آزاد هم وجود دارد، افزود: داوطلبان بر اساس دانشگاهی که می خواهند قبول شوند، امکان انتخاب این رشته ها را دارند.
وی با بیان اینکه به طور کلی در پذیرش های بدون آزمون ۹۱۲ هزار داوطلب می تواند در رشته محل ها پذیرفته شوند، اظهار داشت: در واقع رقابت برای ۱۰۹ هزار صندلی است که کمتر از ۱۱ درصد ظرفیت پذیرش دانشگاه ها می شود.
وزیر علوم تاکید کرد: داوطلبان با انتخاب دانشگاه و رشته مورد نظر، اگر نیازی به حضور در رقابت فشرده آزمون ندارند، از طریق بدون آزمون انتخاب رشته کنند.
غلامی گفت: وزارت علوم در سال های گذشته تلاش کرد، بخش خارج از کنکور (پذیرش بدون آزمون) را جا بیندازد. در این شرایط حساسیت بیشتر شده است و موضوع باید نهادینه شود.
وی با بیان اینکه برای حذف کنکور برنامه ریزی شده است، گفت: حرکت به سمت حذف کنکور اتفاق افتاده است و در شرایط کرونا به سمتی می رویم که این مسأله، شفاف تر به داوطلبان اطلاع رسانی شود.
وزیر علوم افزود: بسیاری از داوطلبان می توانند در این زمینه برنامه های آینده رشته ها و محل ها را ارزیابی کنند و نگران شرکت نکردن در آزمون سراسری نباشند، مگر آنها که می خواهند در آزمون رشته های پرطرفدار حضور یابند و تحصیل کنند.
غلامی اظهار داشت: برای بحث حذف کامل کنکور برنامه ریزی شده است که نیاز به هماهنگی ۲ وزارتخانه علوم و آموزش و پرورش است.

همکاری هیأت علمی و پژوهشگران در پروژه‌ های کاربردی

غلامی در خصوص کارهای تحقیقاتی در سطح بین المللی و آثار آن در بخش‌ صنعت و فرهنگ، گفت: وزارت علوم در این زمینه در تلاش است اعضای هیأت علمی و پژوهشگران را تشویق به حضور در انجام پروژه‌ های کاربردی کند.

وی تاکید کرد: تلاش بر اجتناب از پراکنده کاری ادامه دارد؛ همچنین حذف بخش آموزشی از پژوهشکده ‌ها و کم کردن آن در بخش ‌های دیگر می ‌تواند به پروژه ‌های کاربردی کمک کند.
وزیر علوم خاطر نشان کرد: در بخش فناوری، موضوع تبدیل دانش به ثروت را پیگیری کردیم. هم اکنون ۳۷ پارک علم و فناوری تحت مدیریت وزارت علوم و یک پارک تحت مدیریت معاونت علمی ریاست جمهوری قرار دارد. علاوه بر این، ۱۹۷ مرکز رشد در دانشگاه‌ ها داریم که جمعیت قابل توجهی از صاحبان ایده را تشکیل می دهند.

مطلب پیشنهادی :  اصلاحات دفترچه راهنمای انتخاب رشته (شماره 2) آزمون ورودی دکتری (Ph.D.) نیمه‌متمرکز سال 1403

وی درباره میزان اشتغال دانش آموختگان گفت: دانش آموختگان سال‌های ۹۲ تا ۹۵ به بعد را رصد کردیم که گزارش ‌ها نشان می‌ دهد در مقاطع کارشناسی، کارشناس ارشد و دکتری اشتغال بالای ۵۰ درصد است.
وزیر علوم گفت: دانش آموختگان کارشناسی ارشد بیش از ۷۰ درصد و دانش آموختگان دکتری بالای ۸۵ درصد اشتغال داشته اند.

تعداد کل دانشجویان آموزش عالی به تفکیک دوره تحصیلی

برنامه‌ریزی نامناسب وزارت علوم

اما قائم‌مقام دبیرخانه ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، بالا بودن نرخ بیکاری دانش‌آموختگان دوره‌های آموزش تکمیلی را در برنامه‌ریزی نامناسب و نامتوازن وزارت علوم می‌داند و به قدس می‌گوید: بخش عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد؛ در سمت عرضه دانش‌آموختگان دوره‌های تکمیلی در دو دهه گذشته توسعه آموزش عالی را داشتیم. برخی کشورهای پیشرفته دنیا ۳۰درصد ظرفیت آموزش عالی خود را به تحصیلات تکمیلی اختصاص می‌دهند، ما هم بر اساس نقشه جامع علمی کشور در اسناد بالادستی هدف‌گذاری کردیم تا ۳۰درصد ظرفیت آموزش عالی را به تحصیلات تکمیلی اختصاص دهیم که تقریباً در این زمینه موفق بوده‌ایم. اما بسیاری از کشورهای پیشرفته، تحصیلات تکمیلی را به عنوان یک زمینه کسب‌وکار نگاه می‌کنند که شاید برای ما چندان چنین کارکردی نداشته باشد. دوم اینکه به نسبت عرضه دانش‌آموختگان دوره‌های تکمیلی، ظرفیت استخدامی و جذب اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های کشور توسعه پیدا نکرده تا بخشی از نیروی تربیت شده را به کار گیرد و این‌گونه، بخشی از دانش‌آموختگان دکترا که معمولاً باید به عنوان استاد و پژوهشگر به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی برگردند تا در کنار تلاش برای کشفیات علمی، نسل تازه‌ای از متخصصان را تربیت کنند، از جذب در نظام آموزش عالی کشور بازمی‌مانند. سید فرهنگ فصیحی با بیان اینکه تحصیلات تکمیلی به‌ویژه در مقطع دکترا پژوهش‌محور است، می‌افزاید: یکی از ویژگی‌های دانش‌آموختگان این دوره‌ها توانمندی‌شان در انجام تحقیقات سطح بالاست و به همین خاطر است که بخشی از آن‌ها در پژوهشگاه‌های پزشکی، هوافضا، نفت، صنایع خاص مثل صنعت هسته‌ای کشور و… مشغول هستند، اما مشکل اینجاست بازار کار تحقیقاتی و تخصصی در کشور تا آن اندازه توسعه پیدا نکرده که اشتغال همه دانش‌آموختگان آموزش عالی را پوشش دهد.
وی در همین زمینه می‌افزاید: در حال حاضر حدود ۸۰درصد محققان ما در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی وابسته به نظام آموزش عالی کشور مشغول به کار هستند. این درحالی است که صنایع بزرگ کشور که برای توسعه خود نیاز به کارهای تحقیقاتی و پژوهشی دارند نه تنها واحدهای تحقیقاتی‌شان را توسعه نمی‌دهند بلکه افراد کمی را برای این منظور جذب می‌کنند؛ بنابراین چون به نسبت عرضه دانش‌آموختگان دوره دکترا توسعه ظرفیت جذب را نه در نظام آموزش عالی داشتیم و نه در واحدهای تحقیقاتی بخش صنعت کشور، در نتیجه با وجود مهاجرت خیلی از دانش‌آموختگان تحصیلات تکمیلی همچنان بخش قابل توجهی از آن‌ها بیکار می‌مانند به‌طوری که نرخ بیکاری در بین این قشر به نسبت نرخ بیکاری در جامعه تا دو برابر افزایش یافته است. وی در خصوص راهکار رفع مشکل بیکاری دکترها هم می‌گوید: الگوی بودجه‌ریزی کشور از مدت‌ها پیش تاکنون بر اساس درآمد نفتی است؛ الگویی که بی‌توجه به نیازهای جامعه برنامه‌ریزی می‌کند. در واقع شورای گسترش و برنامه‌ریزی آموزش عالی به نیازهای جامعه و مشارکت عناصر صاحب نیاز یعنی صنایع و دستگاه‌های اجرایی کمتر توجه داشته است. بنابراین برای رفع این مشکل باید با کمک صاحبان مسئله هم کمیّت و هم کیفیت آموزش عالی را در مقاطع مختلف آموزش عالی برنامه‌ریزی و مدیریت کنیم؛ به عبارت دیگر باید از بودجه‌ریزی نفت‌محور به بودجه‌ریزی خِردمحور حرکت کنیم و برنامه‌ریزی‌ها در حوزه آموزش عالی را بر اساس نیازهای جامعه انجام دهیم. اگر این اتفاق بیفتد آن‌وقت ان‌شاءالله مشکل بیکاری دانش‌آموختگان دوره‌های تکمیلی تا حد بسیار زیادی برطرف می‌شود. البته راه سوم برای رفع مشکل این است که هنگام تحصیل به دانشجویان دوره‌های تکمیلی از جمله دوره دکترا مهارت‌های کارآفرینی و کسب‌وکار را بیاموزیم تا اگر از سوی بخش آموزش عالی و یا صنایع متقاضی نداشت خود بتواند به‌طور مستقل کسب‌وکاری را طراحی و اجرا کند. این راهکار هم تا حدی می‌تواند به بهبود وضعیت موجود کمک کند.

مشاوره برای آزمون دکتری

برای مشاوره اینجا بزنید

خدمات کنکور دکتری 
معرفی موسسات آموزشی آزمون دکتری
0 0 رای ها
امتیاز بدهید
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا با ما در میان بگذارید.x